Dokumentärfilmen Jozi Gold

  • Inlägget publicerat:mars 19, 2020
  • Inläggskategori:Senaste nytt

Idag vill vi tipsa er om Jozi Gold, en ny dokumentärfilm om guldgruvor, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven.

VetoNu hade tillsammans med distributören Doc Lounge planerat att delta vid ett antal visningar i Skåne vilka dessvärre har ställts in pga den rådande situationen med coronakrisen.

Filmen kommer dock att få simultanrelease på bio och online den 3 april. Den kan streamas här: https://vimeo.com/ondemand/jozigold

Den 5 april kl 17.00 bjuds publiken in till ett direktsänt samtal på Facebook, där filmens huvudperson Mariette Liefferink och regissörerna Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven svarar på frågor som sänds in via sociala medier.  Länken kommer att finnas här samma dag: https://www.doclounge.se/jozi-gold-svensk-distribution

VetoNu har tagit fram ett informationsblad i samband med filmvisningen som ni kan ta del av här (pdf).

Om filmen Jozi Gold:
Gruvindustrin är en av världens största och mest influensrika industrier, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vatten för boende i enorma områden. Gruvdriften har också gett upphov till koloniala plundringar, utnyttjande av arbetskraft, kränkningar av mänskliga rättigheter. Allt medan staten och företagen som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret. I filmen följer vi Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik aktivist, i kampen för att avslöja sanningen och ställa guldindustrin till svars.